środa, 22 lipca 2015

Maliniaki


Maliniak to dla mnie krewny jagodzianki (przepis TUTAJ ) oblany lukrem a wewnątrz nafaszerowany malinami. Bułeczka jest puszysta i bardzo mięciutka. Nie ukrywam,że może konkurować ze słynnymi jagodziankami ale jednak moje serce zostaje przy jagodach :).
Lato w pełni więc z dobroci owoców trzeba korzystać dlatego zapraszam na przepyszne maliniaki :)

Zapraszam :)

Przepis na ok.10 sztuk bułeczek

SKŁADNIKI:
  • 550g mąki pszennej
  • 250ml letniego mleka
  • 30g świeżych drożdży
  • 100g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 80g cukru
Cukry wraz z drożdżami rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na ok.10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Na sam koniec wlewamy masło. Zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy na ok.60 minut do podrośnięcia. Po tym czasie ponownie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i jeszcze raz zagniatamy ciasto (nie podsypujcie za dużo mąką bo wyjdą twarde bułeczki). Ciasto dzielimy na 10 części,formujemy placki,nakładamy farsz,zlepiamy jak pieroga i formujemy bułeczki. Można podglądnąć przy jagodziankach jak odbywało się robienie bułeczek.
Gotowe bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 20 minut aby bułeczki ładnie się napuszyły. Następnie delikatnie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.15-18 minut (kontrolujcie czas pieczenia).
Bułeczki studzimy i lukrujemy :)

FARSZ MALINOWY:
  • 400g świeżych malin
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder ucieramy razem z wodą. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta dolejcie odrobinę wody a jeżeli za rzadka dodajcie cukru pudru.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz