poniedziałek, 20 lipca 2015

Jagodzianki


Jagodzianki to smak mojego dzieciństwa dlatego postanowiłam odtworzyć te pyszne bułeczki. Kiedy byłam mała w cukierni sprzedawali przepyszne jagodzianki zawsze oprószone cukrem pudrem (nigdy lukrem) były mięciutkie jak puch. Kiedy wzięło się kęsa cała buzia była upudrowana a język stawał się fioletowy. Bułeczki były dobrze nadziane. Teraz (niestety) ciężko dostać takie jagodzianki jak kiedyś. Zapewne jest parę takich cukierni w każdym mieście do której kolejki ustawiają się kilometrami bo tylko ta można takie pyszności zakupić (ale cena pewnie też powala).
Moje jagodzianki przypominają mi te,kiedy byłam dzieckiem. Robiłam je pierwszy raz i jestem z nich bardzo dumna. Wyszły przepyszne :)

Zapraszam :)

Przepis na 12 sztuk sporych bułeczek

SKŁADNIKI:
  • 700g mąki pszennej
  • 400ml mleka letniego
  • 40g drożdży świeżych
  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 80ml oleju
Drożdże wraz z cukrami rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na ok.10 minut. Następnie do miski przekładamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie,jednolite ciasto ( nie podsypujcie za dużo mąką bo bułeczki będą twarde). Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok.1,5h. Po tym czasie ciasto ponownie przekładamy na blat oprószony delikatnie mąką i jeszcze raz wyrabiamy ( nie używajcie za dużo mąki). Ciasto dzielimy na 12 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i na środek dajemy nadzienie jagodowe.Zlepiamy jak pieroga,rolujemy delikatnie w dłoni tworząc takie małe chlebki. Gotowe jagodzianki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na ok.30 minut do napuszenia.Napuszone bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.15-18 minut do lekkiego zarumienia (kontrolujcie czas pieczenia,u mnie po 15 minutach były gotowe).
Jagodzianki studzimy i pudrujemy. Idealne do szklanki mleka i jeszcze delikatnie ciepłe.

FARSZ JAGODOWY:
  • 300g jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jagody mieszamy z cukrem i mąką. Jeżeli będzie za mało słodkie to dosładzajcie wg własnych potrzeb.

Smacznego :)













4 komentarze:

  1. Fantastyczne te Twoje jagodzianki.Ja też zawsze wolałam te z cukrem pudrem, a w większość cukierni są teraz bardzo słabej jakości wypieki niestety
    Zapraszam na najnowszy przepis z makaronem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się,ciężko znaleźć cukiernię z dobrymi wypiekami :)

      Usuń
  2. Z mlekiem najlepsze! Ja nie znoszę dodatku lukru, ale cukier puder mi nie przeszkadza :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie jagodzianki to tylko z cukrem pudrem :) takie pamiętam z dzieciństwa i takie zawsze można było kupić w cukierni :)

      Usuń