piątek, 3 lipca 2015

Fit ciasto z truskawkami (bezglutenowe)


Mimo,że na dworze jest upalnie i nie którym nie chce siedzieć się w kuchni ja postanowiłam zaryzykować i upiec ciasto w nocy :). Moja propozycja to coś dla osób dbających o linię a także dla osób z nietolerancją glutenu (oczywiście ciasto może jeść każdy). Ciasto nie zawiera tłuszczy,posiada zdrowe składniki co czyni go wyjątkowym :). W związku z tym,iż jest pozbawione tłuszczu nie jest tak wilgotne jak inne ciasta natomiast mi bardzo posmakowało :).Przepis otrzymałam od znajomej koleżanki,który został przeze mnie zmodyfikowany :)
Kawałek widoczny na zdjęciu to ok.160-170kcal :)

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy ok.20cm

SKŁADNIKI:
  • 200g mąki ryżowej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka wielkość L
  • 200g kefiru
  • 220g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki miodu (można także zastąpić stewią,ksylitolem lub zwykłym cukrem)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (zwykłego jeżeli nie macie żadnych przeciwwskazań)
  • truskawki
Wszystkie składniki prócz truskawek umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia a na wierzch układamy pokrojone truskawki. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.45-50 minut do tzw.suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

*mąkę ryżową można zastąpić zwykłą mąkę pszenną jeżeli nie ma przeciwwskazań

Smacznego:)







17 komentarzy:

  1. świetne ciacho!, na pewno było wilgotne w środku, takie najlepsze! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka wielkość tortownicy była użyta do tej porcji ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj czuję że będzie pieczone! Jak na fitciacho prezentuje się bardzo ale to bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna pominac kefir?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można kefir zastąpić zwiększając ilość jogurtu lub dodać np.2-3 łyżki oleju bo inaczej wyjdzie bardzo suche

      Usuń
    2. dziekuje za odpowiedz

      Usuń
  5. Muszę to ciasto wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. a można zamaist ryżowej dać makę kukukrydzianą ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam bardzo istotne pytanie, mam nietolerancje na mleko i mam do dyspozycji tylko mleko sojowe czy mozna nim w jakis sposob zastapic jogurt i kefir ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli w jakimś przepisie jest kefir lub jogurt to zalecam zamienić na jogurt sojowy ponieważ mleko będzie zbyt rzadkie

      Usuń
  8. hmmm, a mrożone truskawki też dadzą rade?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powinny dać radę z tym,że polecałabym je obtoczyć np.w mące ziemniaczanej lub innej bezglutenowej żeby za dużo soku nie puścily

      Usuń