wtorek, 14 lipca 2015

Domowe mleko kokosowe


Kolejna odsłona domowego mleka...tym razem jest to mleko kokosowe. Jak wiecie nie wszyscy przepadają za mlekiem krowim,część z nas nie toleruje laktozy lub jesteśmy zmuszeni być na diecie bez mlecznej.Takie mleko jest świetną alternatywą dla takich ludzi.Jak wiecie kupne mleko w sklepie jest bardzo drogie (z resztą jak wiele innych produktów roślinnych) dlatego warto zainwestować w wiórki kokosowe i zrobić produkcję mleka  w domu.Ponadto musicie wiedzieć,iż pomimo tego,że takie mleko jest tłuste jest wskazane dla osób będących na diecie :)
Mleko kokosowe możemy wykorzystać w robieniu naleśników,dodawać do owsianki czy kawy itp. Z powstałej pulpy kokosowej,którą otrzymamy po odsączeniu mleka możemy wykorzystać w różnego rodzaju wypiekach,dodać do ciasteczek a po odpowiednim wysuszeniu możemy zmielić i uzyskać odtłuszczoną mąkę kokosową.

Zapraszam :)

Z podanych ilości wychodzi ok.1,2 litra mleka

SKŁADNIKI:
  • 200g wiórek kokosowych
  • 1,5 litra wrzącej wody
  • miód,ksylitol,stewia,cukier (opcjonalnie można dosłodzić w takcie miksowania jeżeli libicie trochę słodszą wersję)
Wiórki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc. Następnie wodę razem z wiórkami przelewamy do blendera i miksujemy.Mleczko odsączamy na sicie wyłożony gazą i mocno odciskamy. Czynność powtarzamy dwa razy aby mleko było dobrze odsączone od wiórek.

Wartość kaloryczna w 100ml to ok.72kcal :)

Smacznego :)







4 komentarze:

  1. Jak długo można przechowywać takie mleko w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak można zasuszyć te wiórki, żeby nie pleśniały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po zrobieniu mleka i pozostaniu wiórek należy je przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (muszą być dobrze odciśniete) i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 120 stopni i suszyć przez ok.35 minut.Wysuszone wiórki nalezy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wtedy nie będą pleśniały.

      Usuń