piątek, 24 lipca 2015

Czereśniowa chmurka


Do powstania tego ciasta zainspirowała mnie "Malinowa chmurka" ze strony moje wypieki jednak postanowiłam to ciasto zrobić na swój sposób z innymi składnikami i proporcjami. Dół ciasta to kruchy spód,następnie galaretka z czereśniami a masa została zrobiona na bazie śmietany i twarożku o smaku jagoda malina.I właśnie ta masa wyszła niesamowita,ponieważ smakiem przypomina rozpuszczone lody :).Całość ciasta przykrywa kokosowa beza. Rewelacyjne ciasto na niedziele,delikatne i bardzo smaczne. Mimo,iż składa się z kilku warstw to robi się je naprawdę szybko.Polecam!!!

Zapraszam :)

Piekłam w blaszce o wymiarach 21 cm na 29 cm

KRUCHY SPÓD:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła zimnego
  • 100g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na ok.30 minut do lodówki. Po tym czasie blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy kruche ciasto i nakłuwamy widelcem.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni góra-dół przez ok.15-20 minut. Kontrolujcie czas pieczenia.Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.

GALARETKA Z CZEREŚNIAMI:
  • 800ml wrzącej wody
  • 3 galaretki o smaku truskawkowym lub wiśniowym
  • 500g czereśni wydrylowanych
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i dodajemy wiśnie. Mieszamy i odstawiamy do delikatnego stężenia.Kiedy galaretki stężeją wylewamy na kruchy spód i wstawiamy na 2-3h do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

KREM ŚMIETANKOWO-TWAROGOWY:
  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300g twarożku o smaku malina jagoda (użyłam z firmy Almette,możecie użyć innych smaków)
  • aromat waniliowy
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy twarożek oraz aromat i jeszcze raz dokładnie ucieramy. Gotowy krem wykładamy na galaretkę a na wierzch układamy blat bezowo-kokosowy.

BEZA KOKOSOWA:
  • 3 białka
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • wiórki kokosowe
Białka ubijamy ze szczyptą soli i powoli łyżka po łyżce dodajemy cukier. Piana ma być biała,sztywna i lśniąca. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i cały czas ubijamy. Do formy wyłożonej papierem (rozmiar blachy taki sam jak przy kruchym spodzie) wykładamy bezę i posypujemy wiórkami. Suszymy w 140 stopniach góra-dół przez 60 minut. Beza ma być chrupiąca.

Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki

Smacznego :)






5 komentarzy: