wtorek, 28 lipca 2015

Ciasteczkowe serniczki


Mini serniczki z ciasteczkami i czerwoną porzeczką. Do wypieku serniczków użyłam precelków orzechowych widocznych na zdjęciu i w połączeniu z kwaśną porzeczką smaki idealnie się komponują. Nawet nie spodziewałam się efektu końcowego,ponieważ kawałki ciasteczek wypłynęły podczas pieczenia ku górze co spowodowało wytworzenie się chrupiącej skorupki :).

Zapraszam :)

Przepis na 12 sztuk serniczków

SKŁADNIKI:
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 150g cukru pudru
  • 2 jajka wielkość L
  • 200g śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 350g ciasteczek użyłam precelków orzechowych
  • 250g porzeczki czerwonej
Wszystkie składniki prócz ciasteczek i porzeczek miksujemy ze sobą. Następnie kruszymy ciasteczka na kawałeczki (ale nie pył),porzeczkę odrywamy z gałązki i wrzucamy do masy serowej. Mieszamy wszystko łyżką. Masą napełniamy papilotki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.30 minut.Serniczki studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.30 minut następnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Po wystudzeniu wierzch serniczków polałam lukrem.
Serniczki można włożyć na 2-3h do lodówki

*pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz