poniedziałek, 27 lipca 2015

Chleb orkiszowy z siemieniem


Przepyszny i zdrowy chlebek orkiszowy z dodatkiem siemienia i chrupiącą skórką bez żadnych ulepszaczy,wzmacniaczy itp.Najlepszy...bo wypiekany w domu :) Idealny do kanapek zarówno na słodko jak również świetnie komponuje się z wędliną. Mój mąż powiedział,że to jest jego ulubiony chleb i chyba smaczniejszego w życiu nie jadł.
Chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu dlatego serdecznie polecam.

Zapraszam :)

SKŁADNIKI:
  • 500g mąki orkiszowej (użyłam z firmy Melvit)
  • 40g drożdży świeżych
  • 2 łyżki siemienia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok.400ml letniej wody
Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i następnie dodajemy pozostałe składniki.Zagniatamy ciasto i odkładamy na 60 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i ponownie zagniatamy.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 200 stopniach góra-dół przez ok.50-55 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia przesmarowałam wierzch ciasta delikatnie oliwą przez co skórka stała się chrupiąca.
Jedna kromka widoczna na zdjęciu o wadze 50g to 87kcal

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz