środa, 15 lipca 2015

Agrestowiec z kokosową pianką


Lato obfituje w wiele świeżych owoców dlatego teraz postanowiłam zająć się agrestem. Na samym początku nie wiedziałam co z nim zrobić ale po chwili wpadł mi świetny pomysł i tak powstało fantastyczne ciacho. Ciasto jest zrobione na bazie ciasta ucieranego z dodatkiem wiórek kokosowych,które zostało przekrojone na dwie części. Zielona warstwa to mus agrestowo-budyniowy a na samym wierzchu jest delikatna pianka ze śmietany,galaretki i wiórek kokosowych. Połączenie wszystkich smaków idealne...lekko kwaskowaty mus i do tego słodka pianka :)....mmmm palce lizać :)

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm

CIASTO UCIERANE:
  • 350g mąki pszennej
  • 100ml oleju
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 200g cukru
  • 3 jajka wielkość L
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • aromat waniliowy lub kokosowy
Jajka ucieramy z cukrem dodając po chwili olej oraz jogurt i aromat. Na samym końcu wsypujemy mąkę połączoną z sodą oraz wiórki kokosowe i mieszamy już szpatułką lub łyżką do połączenia się składników. Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.45-50 minut do tzw.suchego patyczka. Kontrolujcie czas pieczenia ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze.Ciasto studzimy i kroimy na dwa równe blaty.

MUS AGRESTOWO-BUDYNIOWY
  • 500g zielonego agrestu
  • 250g cukru
  • 200ml wrzącej wody
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 300ml wody
  • zielony barwnik (dodałam aby ciasto ładnie się prezentowało,można pominąć )

Budynie rozpuszczamy w 300ml zimnej wody i odstawiamy. Agrest obieramy z ogonków,przekładamy do garnka,zalewamy 200ml wrzącej wody i dodajemy cukier. Gotujemy przez ok.5 minut aż owoce będą miękkie i będą się rozpadały. Mus miksujmy do uzyskania papki. Do naszego gorącego musu wlewamy budynie i jeszcze raz gotujemy aby konsystencja była gęsta (przypominała budyń). Gorący budyń wylewamy na spód ciasta i przekładamy drugim blatem. Odkładamy do wystudzenia.

PIANKA KOKOSOWA:

  • 1 galaretka agrestowa
  • 100ml wrzącej wody
  • 350ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do stężenia. Kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i na koniec wsypujemy wiórki oraz dodajemy zimną i stężoną galaretkę (jeżeli dodacie gorącą lub ciepłą galaretkę to śmietana się zważy).Miksujemy dokładnie i przekładamy na wystudzone ciasto.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc

Smacznego :)








2 komentarze:

  1. Mmm.. Kocham takie ciasta!
    I cóż za intensywna zieleń, ciacho rzuca się w oczy - nie ma co :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam agrest,z chęcią skubnęła bym kawałeczek tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń