czwartek, 18 czerwca 2015

Tarta karmelowo-truskawkowa


Trochę zaszalałam i stworzyłam rewelacyjną tartę z karmelem i truskawkami. Sama słodycz...ale za to jaka pyszna. Truskawki idealnie się komponują z całością a karmel ciągnął się jak ser :). Została "pożarta" w jeden dzień i to znaczy,że wszystkim smakowała :)

Zapraszam :)

Forma do tarty o średnicy 25 cm

KRUCHE CIASTO:
  • 150g twardego masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 300g mąki pszennej
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formę do tarty smarujemy masłem i podsypujemy mąką. Do formy przekładamy i wylepiamy nim dno formy oraz boki. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok.30 minut. W tym czasie możemy wziąć się za przygotowanie karmelu.
Po 30 minutach ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni z funkcją termoobieg i pieczemy ok.15-20 minut.Wyjmujemy i studzimy.

MASA KARMELOWA:
  • 100g masła
  • 300g brązowego cukru
  • 300ml śmietanki kremówki 30%
Wszystkie składniki umieszczamy garnku i gotujemy na małym ogniu aż karmel zacznie gęstnieć. Jest to trochę pracochłonne ponieważ powstający karmel należy ciągle mieszać. Mi to zajęło ok.60 minut aż karmel wyszedł idealny prawie jak masa krówkowa kupiona w puszce.
Na wystudzony kruchy spód rozprowadzamy 2 łyżki marmolady truskawkowej i mniejszą połowę karmelu. Na karmel kładziemy truskawki pokrojone na małe kawałki i wylewamy pozostałą część karmelu. Wierzch posypałam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia karmelu. Można włożyć na 3 godz. do lodówki.

POZOSTAŁE:
  • 2 łyżki marmolady truskawkowej
  • truskawki
  • wiórki kokosowe i płatki migdałowe (można posypać także rozdrobnionymi orzechami)
Smacznego :)









2 komentarze: