piątek, 12 czerwca 2015

Styropian czekoladowo-chałwowy (sernik bez sera)


Kiedyś przypadkowo trafiłam na to ciasto i zaczęłam się zastanawiać dlaczego zostało tak nazwane oraz jak ono może smakować. Zapisałam sobie to ciasto na liście i stwierdziłam,że "kiedyś" je zrobię. W związku z tym,iż miałam w lodówce nadmiar jogurtów postanowiłam je wykorzystać. Nie chciałam też żeby było ono takie samo jak na innych blogach dlatego zrobiłam swoją wersję. Czekoladowy kruchy spód z masą jogurtowo-chałwową. Całość polałam czekoladą :)
Kiedy ukroiłam pierwszy kawałek byłam mile zaskoczona...po pierwsze ciasto jest dobrze zbite i bardzo dobrze się kroi,jest lekki i puszysty.
Bardzo prosty w wykonaniu więc zachęcam do wypróbowania jeżeli ktoś jeszcze nie robił :).

Zapraszam :)

Piekłam w blaszce o wymiarach 21 cm x 29 cm (mierzonej u podstawy)

KRUCHE CIASTO:
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka wielkość L
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wsadzamy na ok.30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na pół i jedną część cały czas trzymamy w lodówce. Drugą część wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i podpiekamy w 180 stopniach góra-dół przez ok.15 minut. Wyciągamy i studzimy.

MASA JOGURTOWO-CHAŁWOWA:
  • 1000g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (użyłam z Bakomy można użyć także jogurtów greckich lub gęstej śmietany)
  • 200g cukru pudru
  • 3 budynie bez cukru smak waniliowy (mogą być także śmietanowe)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 4 jajka wielkość L
  • 300g chałwy waniliowej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy (oprócz chałwy) można to zrobić za pomocą miksera lub łyżki. Do masy dodajemy pokruszoną chałwę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie dla Was za mało słodka do dosypcie cukru pudru. Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Wyjmujemy pozostałą część ciasta z lodówki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.50-55 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.20 minut następnie uchylamy dzwiczki.Wystudzone ciasto polewamy czekoladą.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
Czekoladę łamiemy na małe kostki. Śmietankę podgrzewamy razem z masłem (ma być gorąca ale nie zagotowujemy). Śmietanką zalewamy czekoladę i dokładnie mieszamy aż uzyskamy gęstą konsystencję a czekolada się w pełni rozpuści.

Smacznego :)









1 komentarz:

  1. Mniam, jakie pyszności pokazałaś! Uwielbiam jogurt grecki, zawsze mam zapas, muszę kiedyś spróbować takiego ciacha!

    OdpowiedzUsuń