wtorek, 23 czerwca 2015

Sernik waniliowy z musem czereśniowym


Skoro dzisiaj jest Dzień Ojca to nie mogło zabraknąć ciacha w tym dniu :). Przedstawiam Wam delikatny sernik waniliowy na ciasteczkowym spodzie z musem czereśniowym. Ciasto jest bardzo lekkie i przepyszne. Polane z wierzchem gorzką czekoladą idealnie komponuje się z całością.
Sezon czereśni się zaczyna więc można popróbować ich także w cieście :)

Zapraszam :)

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

CIASTECZKOWY SPÓD:
  • 200g ciasteczek oreo
  • 60g masła
Ciasteczka mielimy w malakserze a masło rozpuszczamy. Zmielone ciasteczka łączymy z masłęm i wykładamy nimi dno formy dobrze dociskając. Formę wkładamy na 20 minut do lodówki.

MASA SEROWA:
  • 800g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam danio)
  • 3 jajka wielkość L
  • 200g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g jogurtu naturalnego greckiego
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Można to zrobić za pomocą miksera lub łyżki. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Wkłądamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dól i pieczemy przez ok.60 minut aż wierzch sernika dobrze się zetnie i będzie sprężysty.Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.20 minut następnie uchylamy drzwiczki piekarnika.

MUS CZEREŚNIOWY:
  • 500g czereśni bez pestek
  • 100g cukru pudru
  • 400ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia na ok.10 minut.Czereśnie razem z cukrem pudrem (100g) umieszczamy w blenderze i miksujemy. Śmietankę ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru i wlewamy mus czereśniowy. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu (tylko nie zagotujcie żelatyny) i jeszcze ciepłą wlewamy do naszego musu. Dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. Gotowy mus wylewamy na wystudzony sernik i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
Czekoladę łamiemy w kostkę i umieszczamy w misce. Śmietankę podgrzewamy razem z masłem ale nie zagotowujemy.Zdejmujemy z ognia i zalewamy pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści i będzie miała gęstą konsystencję. Polewamy wierzch sernika. Dekorujemy czereśniami :)

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz