wtorek, 16 czerwca 2015

Kostka sernikowo-czekoladowa (bez pieczenia)


Szybka i bardzo prosta kostka sernikowa z dodatkiem nutelli,bitej śmietany i czekolady.Spód stanowią maślane herbatniki. Idealnie się sprawdziła kiedy na dworze było ponad 30 stopni. Bardzo lekka niczym pianka,nie za słodka wprost idealna:)

Zapraszam :)

Składniki na blaszkę 21 cm x 29 cm

MASA SERNIKOWA:
  • 1kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 300g cukru pudru
  • 3-4 łyżki nutelli lub innego masła czekoladowego
  • 50g żelatyny
  • 6 łyżek wody
Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na ok.10 minut do napęcznienia. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą. Następnie żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu i wlewamy do masy serowej. Wszystko dokładnie miksujemy. Na dnie formy układamy herbatniki i wykładamy masę serową (uwaga masa szybko zastyga) rozprowadzając równomiernie na ciastkach.

BITA ŚMIETANA:
  • 600ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody
Z żelatyną postępujemy podobnie jak przy masie serowej. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem a następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie miksujemy i wykładamy na masę serową. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi lub startą czekoladą. Można także położyć świeże owoce.

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz