piątek, 5 czerwca 2015

Jogurtowiec z Kiwi


Idealne,lekkie ciasto w sam raz na zbliżające się upały. Delikatny biszkoptowy spód,który można zastąpić także zwykłymi biszkoptami do tego lekka jogurtowa pianka i galaretka z dodatkiem kiwi. Ciasto jest orzeźwiające i delikatnie chłodzące. Bardzo szybko znika z talerza i na jednym kawałeczku nie można poprzestać.
Dodatkowo chciałabym obalić tezę,iż galaretka na kiwi nie stężeje,jest na to sposób i przedstawię go w przepisie :)

Zapraszam :)

Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 24cm

BISZKOPT:
  • 4 jajka wielkość L
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy razem z cukrem na sztywno. Następnie do ubitej piany dodajemy stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Mieszamy już łyżką. Gotową masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni góra-dół przez ok.25-27minut do tzw.suchego patyczka.Wyjmujemy i studzimy

MASA JOGURTOWA:
  • 1000g jogurtu o smaku kiwi (użyłam z firmy jogobella)
  • 200g cukru pudru
  • 50g żelatyny
  • 6 łyżek wody
  • 6 sztuk kiwi*
  • 2 galaretki agrestowe
Galaretki rozpuszczamy w 500ml wrzącej wody i odstawiamy do stężenia.Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia na ok.10 minut.Jogurty miksujemy z cukrem pudrem(możecie dosłodzić wg własnego uznania).Po 10 minutach żelatynę delikatnie podgrzewamy aby się rozpuściła. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy jogurtowej,mieszamy i wlewamy wszystko do miski z masą jogurtową (w ten sposób masa nam się nie zważy) i jeszcze raz dokładnie miksujemy.Masę jogurtową wykładamy na upieczony biszkopt i wsadzamy do lodówki na 1h.W tym czasie obieramy kiwi,kroimy w plasterki i zalewamy wrzącą wodą,odstawiamy na ok.30 minut. Następnie wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy galaretka będzie tężeć wyjmujemy ciasto z lodówki układamy plasterki kiwi i zalewamy galaretką. Wsadzamy do lodówki na 3h.

*kiwi oraz ananas mają w sobie enzymy,które rozkładają cząsteczki białka a jak wiadomo żelatyna to białko i na tych owocach galaretka nie zastygnie.Dlatego aby pozbyć się tego enzymu należy sparzyć wcześniej owoce,odsączyć i galaretka zastyga bez problemu co widać na zdjęciach :)

Smacznego :)








1 komentarz:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń