wtorek, 2 czerwca 2015

FIT Placuszki Twarogowe


Bardzo szybkie i proste w wykonaniu placuszki twarogowe. Idealne na śniadanie czy deser. Przypominają trochę racuchy i można je podawać z różnymi dodatkami. Mięciutkie i puszyste idealnie komponują się ze świeżymi owocami :)

Zapraszam :)

Przepis na ok.3-4 sztuki dużych placków lub ok.6 sztuk mniejszych

SKŁADNIKI:
  • 200g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej,orkiszowej,żytniej (wg uznania)
  • 1 łyżeczka sody
Twaróg rozgniatamy razem z jajkiem następnie dodajemy sodę i mąkę. Dokładnie mieszamy. Masa będzie gęsta. Rozgrzewamy patelnie bez dodatku tłuszczu (opcjonalnie można dodać 1 łyżkę oliwy) i za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta na patelnie(smażyłam na patelni z marki AMBITION-polecam).Smażymy na małym ogniu z obu stron.

Smacznego :)







6 komentarzy:

  1. Ale genialne placuszki! Twarogowe to jedne z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo smażymy z 1 strony ( mniej więcej oczywiście :) ) i jaką konsystencję powinny mieć w środku?

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne placuszki :) ja do ciasta dodaje jeszcze banana.

    OdpowiedzUsuń