niedziela, 7 czerwca 2015

FIT chłodnik z botwinki


Kiedy nastają upały większość z nas nie chce stać przy kuchence i gotować obiad.Zazwyczaj szukamy czegoś na szybko lub robimy jakieś sałatki. W takie gorące dni idealnie sprawdzają się chłodniki i dzisiaj taki chłodnik Wam zaprezentuje. Wyszedł idealny z lekką nutką pikanterii :)

Zapraszam :)

Z podanych składników wyjdzie ok.4-5 porcji talerzy widocznych na zdjęciu

SKŁADNIKI:
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 długi zielony ogórek
  • 5 sztuk rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 600ml wody
  • 1 łyżka octu
  • 900ml kefiru (użyłam 0%)
  • sól,pieprz,majeranek,koper,natka pietruszki,szczypta ostrej papryki
Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do garnka,zalewamy wodą i solimy (dałam 1 płaską łyżkę soli). Buraczki gotujemy do momentu aż zmiękną.Do gotujących się buraczków dodajemy ocet (ocet sprawia,że zostanie zachowany kolor buraczków). Kiedy buraczki będą już miękkie kroimy liście botwinki i wrzucamy do buraczków. Gotujemy jeszcze ok.5 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórka i rzodkiewkę ścieramy na tarce na bardzo drobnych oczkach,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wlewamy kefir. Mieszamy. Na sam koniec wlewamy naszą botwinkę i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawami. Botwinkę można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem :)

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz