wtorek, 30 czerwca 2015

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką


Drożdżówki,drożdżóweczki...przepyszne mięciutkie bułeczki :) Czy jest ktoś,kto ich nie lubi? Ja osobiście nikogo takiego nie znam :). Nie da się ukryć,ich ciasto drożdżowe kocha większość z nas i kojarzy nam się z czasami dzieciństwa. Dzisiaj przedstawiam Wam drożdżówki z truskawkami,kruszonką i toną lukru. Niezwykle puszyste.Wyglądają i smakują obłędnie :)

Zapraszam :)

Przepis na 5 sztuk sporych drożdżówek

SKŁADNIKI:
  • 40g świeżych drożdży
  • 200ml letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 100ml oleju
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na ok.15 minut aż drożdże zaczną pracować i wytworzy się piana. Następnie resztę składników umieszczamy w misie,dodajemy zaczyn i wyrabiamy jednolite,elastyczne ciasto. Odstawiamy na ok.60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i jeszcze raz wyrabiamy. Dzielimy na 5 części i formujemy kule,które delikatnie spłaszczamy. Kule przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,robimy wgłębienie i układamy pokrojone w kostkę truskawki. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez ok.20-25 minut (kontrolujcie czas pieczenia,bułeczki mają się ładnie zarumienić a nie spalić). Ciepłe lukrujemy.

KRUSZONKA:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła
Wszystkie składniki dokładnie rozcieramy palcami.

LUKIER:
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
Cukier puder ucieramy z wodą. Jeżeli lukier będzie za gęsty dodajcie odrobinę wody a jeżeli za rzadki dosypcie cukru pudru.

POZOSTAŁE:
  • truskawki
  • mleko do posmarowania wierzchu bułeczek
Smacznego :)






2 komentarze: