wtorek, 9 czerwca 2015

Drożdżówka z serem i truskawkami


Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza wtedy idealna na taką pogodę jest puszysta drożdżówka z truskawkami z serem i kruszonką. Mięciutka nie za słodka do kawki,herbatki w sam raz :)

Zapraszam :)

Piekłam w blaszce o wymiarach 21 cm x 29 cm ale sprawdzi się także w większej formie

CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 600g mąki pszennej
  • 200ml letniego mleka
  • 100g cukru
  • 2 jajka wielkość L
  • 30g drożdży
  • 60g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • szczypta soli
Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie do miski wkładamy pozostałe składniki dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto.Na sam koniec wlewamy masło i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.60 minut.Kiedy ciasto jest już wyrośnięte przekładamy na blat oprószony mąką i jeszcze raz zagniatamy. Formę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Na cieście rozprowadzamy masę serową a na ser dajemy truskawki. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190 stopniach funkcja góra-dół przez ok.50-55 minut aż wierzch ładnie się zarumieni. Kontrolujcie czas pieczenia,ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze.

MASA SEROWA:
  • 500g twarogu
  • 1 żółtko
  • 200g cukru
Twaróg rozgniatamy razem z jajkiem i cukrem. Ja to zrobiłam za pomocą widelca.

KRUSZONKA:
  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła
Wszystkie składniki łączymy i palcami rozcieramy żeby powstała kruszonka.

Smacznego :)







4 komentarze:

  1. Cudownie puchata, musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pół blachy zjadłam sama :) łasuch ze mnie ale ciasta drożdżowe uwielbiam

      Usuń