poniedziałek, 15 czerwca 2015

Domowy zdrowy ketchup


Każda osoba,która jest na diecie lub zdrowo się odżywia musi zrezygnować z takich produktów jak ketchup. Jak wiecie ketchupy w sklepie zawierają bardzo dużo cukrów co nie wpływa dobrze na naszą sylwetkę. Można kupić ketchupy z obniżoną zawartością cukrów w sklepach bio lub nie których supermarketach jednak cena wcale nie jest niska.
W związku z powyższym postanowiłam zaprezentować Wam zdrowy zamiennik :). Domowy,gęsty ketchup,który idealnie sprawdzi się zarówno na kanapkach jak również może być dodatkiem do wielu dań a nawet zastąpić sos,trzeba go jedynie rozcieńczyć wodą.

Zapraszam :)

Z podanych składników wychodzi ok.4 słoiczki po 200ml

SKŁADNIKI:
  • 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g)
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml octu jabłkowego
  • 50ml oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • 3-4 łyżki cukru brązowego
  • pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii (można pominąć jeżeli nie chcecie dodatku ziół)
Czosnek przeciskamy przez praskę i wszystkie składniki umieszczamy w garnku łącznie z przyprawami. Gotujemy na małym ogniu,często mieszając,aż odpowiednia ilość wody odparuje i sos zacznie się robić bardzo gęsty. U mnie zajęło to ok.50-55 minut. Gotowy sos przekładamy do blendera i miksujemy. Jeszcze gorący przelewamy do słoiczków,jeżeli chcemy go zawekować. Słoiczki od razu zakręcamy,wkładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy ok.10 minut od momentu zagotowania się wody. Jeżeli nie wekujecie to studzimy ketchup w słoiczkach a następnie trzymamy w lodówce. Taki ketchup wytrzyma do 2 tygodni (niezawekowany).

Smacznego :)






7 komentarzy:

  1. ile kcal ma taki ketchup ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę wejść na stronę ilewazy.pl i sprawdzić kaloryczność wszystkich produktów dzięki temu poznasz kcal całego ketchupu

      Usuń
  2. zamiast cukru miód może być? Czy niebardzo tu pasuje? I zamiast oliwy olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moim zdaniem miód popsuje smak. Proponowałabym spróbowć ze słodzikiem lub ze stewią :)

      Usuń
  3. Nie wiem czy doszedł mój poprzedni komentarz - dot. zamiany cukru na miód, ale teraz dodatkowe pytanko- czy można zamrozić zamiast wekować? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń