piątek, 26 czerwca 2015

Creme brulee inaczej z truskawkami i borówkami


Creme brulee w prostszej wersji z dodatkiem truskawek i borówek. Robiłam pierwszy raz więc Wam też powinien wyjść. Mój przepis różni się od innych przepisów ponieważ zawiera mleko i całe jajka i jest to moja wersja na creme brulee inaczej. Nie mniej jednak wyszedł przepyszny i bardzo delikatny :)

Zapraszam :)

Piekłam w naczyniu żaroodpornym o średnicy ok.20cm (mierzonej u podstawy)

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka wielkość L
  • 100g cukru
  • 120g mąki
  • szczypta soli
  • 250ml mleka
  • 40g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • aromat waniliowy i migdałowy
  • truskawki i borówki
Jajka roztrzepujemy z cukrem i szczyptą soli.Następnie wlewamy mleko i masło.Na sam koniec sypiemy mąkę i dodajemy po kilka kropli aromatu. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić za pomocą łyżki.miksera czy rózgi kuchennej.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy cukrem. Na dno formy układamy truskawki i borówki. Owoce zalewamy masą jajeczną. Do rozgrzanego piekarnika 180 stopni góra-dół wsadzamy formę i pieczemy przez ok.50-55 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

P.S.Uwaga ciasto rośnie ale po wyjęciu z piekarnika opada.

Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz