poniedziałek, 22 czerwca 2015

Ciasto jaglano-jabłkowe (bezglutenowe)


Bardzo pyszne i proste w wykonaniu ciasto jaglane bez dodatku jajek,tłuszczu i cukru. Jest idealne dla osób będących na diecie a także dla osób z nietolerancją glutenu. Ciasto pachnie jak drożdżówka...idealnie sprawdzi się jako deser do kawy lub jako chlebek na poranne śniadanie posmarowane dżemem :).

Zapraszam :)

Piekłam w keksówce jednorazowej (takiej jak na pasztet)

SKŁADNIKI:
  • 300g mąki jaglanej (można zmielić kaszę jaglaną lub użyć samej kaszy)
  • 5 średnich wielkości jabłek
  • 2-3 łyżki miodu (dosładzajcie wg własnego uznania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub normalnego jeżeli nie ma przeciwskazań
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie orzechy
Jabłka ścieramy na dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Do keksówki wykładamy ciasto i dokładnie dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.60 minut. Warto przed włożeniem ciasta do piekarnika przykryć go folią od góry i ściągnąć folię na 15 minut przez końcem pieczenia. Kasza szybko się przypala a chyba nie chcemy przypalonego ciasta :)

Smacznego :)







3 komentarze: