czwartek, 28 maja 2015

Zdrowy Chleb Gryczany


Dzisiaj będzie znowu zdrowo :). Przedstawiam Wam przepyszny chleb gryczany bez zakwasu,bez drożdży bez innych konserwantów. Odkąd zaczęłam umieszczać "fit" przepisy zaczęliście prosić o zdrowe chlebki itp. spełniam po raz kolejny życzenie i obiecuje,że takich przepisów nie zabraknie na blogu.
Nie ukrywam,ale chlebek bardzo mi zasmakował. Jest wyczuwalna nuta mąki gryczanej (jest ona dosyć specyficzna) ale taka kanapka świetnie komponuje się ze wszystkimi dodatkami.

Polecam :)
Piekłam w średniej wielkości keksówce ok.30 cm x 10 cm

SKŁADNIKI:
  • 500g mąki gryczanej
  • 100g otrąb żytnich
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 600ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto ma być delikatnie rzadkie (nie za bardzo gęste). Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.50-55 minut

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Twój chleb zawiera otręby żywnie, nie jest on bezglutenowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w którym miejscu w przepisie jest napisane,że jest to chleb bezglutenowy? Z tego co wiem to nie ,nie nazwałam tego chleba bezglutenowym. Został umieszczony w kategorii fit i bezglutenowe ponieważ uważam,że taki chleb jest bardzo dobry dla osób na diecie. Dodatkowo jak przejrzysz tą kategorie to są tam przepisy fit,które wcale nie są bezglutenowe.Jeżeli jakiś przepis jest u mnie bezglutenowy do dodatkowo piszę to w nawiasie. Mam w rodzinie osobę z nietolerancją glutenu i akurat orientuje się w tym temacie :) pozdrawiam

      Usuń