sobota, 2 maja 2015

Tort a'la monte z truflami


Niesamowity tort biszkoptowy przełożony kremem a'la monte. Krem nie jest za słodki a całość komponuje się idealnie. Wierzch zdobią trufle,bita śmietana i kakao. Tort idealnie sprawdził się na urodziny. Czasami warto pokombinować żeby kogoś zaskoczyć :)

Zapraszam :)
Piekłam w tortownicy o średnicy 24cm

BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem,pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku. Na sam koniec wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Na formę wysmarowaną masłem wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.20 minut do tzw.suchego patyczka. P upieczeniu biszkopt studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe części.

KREM MONTE:
  • 300ml mleka
  • 300g deserków MONTE
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 250g masła
  • aromat orzechowy
  • 1 łyżka likieru orzechowego lub wódki (można pominąć)
  • 100g orzechów laskowych drobno zmielonych
200ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i deserkami a pozostałej części mleka rozrabiamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy budynie i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji budyniu. Budyń studzimy. Następnie wystudzony budyń miksujemy razem z masłem dodając aromat i wódkę. Na sam koniec wsypujemy orzechy i mieszamy łyżką. Jeżeli krem wg Was jest za mało słodki dodajcie cukru pudru. Przygotowanym kremem przekładamy biszkopt. Masy wychodzi tak dużo że wystarczy na wysmarowanie także boków tortu.
Przełożenie:Biszkopt-krem-biszkopt-krem-biszkopt. Na sam wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy gorzkim kakao. Boki tortu można dodatkowo polać roztopioną gorzką czekoladą.

BITA ŚMIETANA:
  • 300g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy razem cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch tortu.

POLEWA CZEKOLADOWA NA BOKI TORTU:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100ml wody
  • 1 łyżka masła
Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy masło,gotujemy. Czekoladę łamiemy i zalewamy zagotowaną wodą z masłem. cały czas mieszamy aż czekolada ładnie się rozpuści. Odstawiamy na chwilę do wystudzenia. Pokrywamy boki tortu.

Smacznego :)








1 komentarz: