środa, 13 maja 2015

Szarlotka z połówek jabłek


Już od jakiegoś czasu chodziła za mną szarlotka,dlatego też musiałam zaspokoić swoje pragnienie. Uwielbiam kiedy ciasto jest kruche a jabłka mięciutkie. Na wielu stronach zauważyłam,iż ludzie chwalą sobie szarlotkę z połówek jabłek i nie ukrywam ale przepis bardzo mnie zaciekawił. Cukru daje się nie wiele a ciasto wychodzi fenomenalne. Ciasto zrobiłam po swojemu :)

Zapraszam :)
Piekłam w blaszce o wymiarach 21 cm x 29 cm ( wyjdzie także w większej blaszce)

KRUCHE CIASTO:
  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160g serka homogenizowanego waniliowego
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą i zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na pół i pierwszą częścią wykładamy dno formy wysmarowanej masłem.

POZOSTAŁE:
  • 6 dużych jabłek
  • cynamon
  • opakowanie cukru waniliowego
Jabłka obieramy ze skórki kroimy na pół,wydrążamy nasienie i układamy na cieście płaską stroną do dołu. Jabłka posypujemy obficie cynamonem i cukrem waniliowym. Na wierzch układamy drugą część ciasta i dociskamy z każdej strony. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.50 minut aż wierzch ciasta się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe polewamy polewą jogurtową.

POLEWA:
  • 250g cukru pudru
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
Jogurt ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera aby nie było grudek.Można dodać odrobinę ciepłej wody jeżeli wyjdzie Wam za gęste.

Smacznego :)







4 komentarze: