niedziela, 24 maja 2015

Sernik Monte


Obiecany Sernik Monte zagościł na blogu :).Jest to moja kolejna kombinacja a jak wiecie uwielbiam kombinować,sprawdzać smaki i przekładać to na przepis. Tym razem padło na deser monte. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam ten deserek...połączenie czekolady,kremu i orzechów laskowych coś wspaniałego. Mój sernik spełnił moje oczekiwania i jest wprost niesamowity :). Nie jest ciężki ani za bardzo zbity. Lekki,kremowy z bitą śmietaną i orzechami...polecam :)

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm

KRUCHY SPÓD:
  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła twardego
  • 50g cukru
  • 2 jajka wielkość L
  • 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wykładamy formę wysmarowaną masłem. Podpiekamy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Piekarnika nie wyłączamy

MASA SEROWA Z MONTE:
  • 1kg sera użyłam z wiaderka o smaku waniliowym (może być także naturalny)
  • 250g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat orzechowy
  • 450g deserków MONTE
Wszystkie składniki oprócz monte łączymy ze sobą za pomocą miksera. Nie miksujemy zbyt długo tylko aby składniki się połączyły. Deserki mieszamy ze sobą.
Na podpieczony spód wykładamy połowę masy serowej i na to delikatnie kładziemy połowę deserku monte. Na monte pozostałą część masy serowej i na koniec ponownie wykładamy deserki monte. 
Pieczemy w 180 stopniach przez ok.60 minut. Deserki monte bardzo dobrze zachowują się w piekarniku i szybko ścinają. Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.20 minut a następnie otwieramy piekarnik.

BITA ŚMIETANA:
  • 350g śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch ostudzonego sernika i dekorujemy boki. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i orzechami laskowymi.
Chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)








3 komentarze:

  1. Czy ser może być president z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie używałam sera president z wiaderka więc nie wiem jaką ma konsystencje i jaki wychodzi z niego sernik. Jeżeli jesteś zadowolona z tego sera i nigdy Cię nie zawiódł to możesz go użyć w tym przepisie ale nie daje gwarancji na 100%,że ciasto się uda

      Usuń