środa, 6 maja 2015

Sernik Bananowy


Sernik bananowy o bardzo kremowej konsystencji. Nie jest ciężki ani zbity dzięki czemu można zjeść więcej niż jeden kawałek. Niezwykle lekki i przepyszny. Jest bardzo delikatny niczym budyń a galaretka nadaje fajnego orzeźwienia :).

Polecam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm

KRUCHY SPÓD:
  • 200g mąki
  • 150g masła zimnego
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao gorzkiego
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wykładamy formę wysmarowaną masłem. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 200 stopniach funkcja góra-dół przez ok.15-18 minut. Wyjmujemy i studzimy.

MASA SEROWA:
  • 1kg sera (użyłam wiaderkowego)
  • 4 jajka wielkość L
  • 2 banany rozgniecione na papkę
  • 250g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ucieramy za pomocą miksera. Nie miksujemy zbyt długo tylko do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na podpieczony spód i pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.60 minut aż wierzch sernika się zetnie (u mnie nawet popękał). Studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.15 minut następnie otwieramy piekarnik.

WIERZCH:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 600ml wrzącej wody
  • 1-2 banany
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do stężenia. Na wystudzony sernik kładziemy pokrojone w plastry banany i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :)





5 komentarzy:

  1. matko, jakiż on musi być pyszny!!! super!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pysznie wygląda.
    Mam tylko jedno pytanie: czy do ciasta kruchego nie trzeba dodać proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jest to konieczne :) akurat w tym przepisie nie chciałam,żeby spód był wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń