wtorek, 19 maja 2015

Jogurtowiec truskawkowy (sernik bez sera)


Niezwykły sernik bez sera zrobiony z jogurtów truskawkowych na kruchym spodzie z galaretką i kawałkami owoców. Robiąc to ciasto obawiałam się,iż wszystko się rozpłynie a tu miłe zaskoczenie. Jogurtowiec jest bardzo lekki niczym pianka,kruchy spód okazał się bardzo mięciutki a galaretka nadaje fajnego orzeźwienia. Ciasto nie jest wymagające i łatwe do zrobienia.

Zapraszam :)

Piekłam w formie o średnicy 24 cm

KRUCHY SPÓD:
  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 200g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wykładamy nim formę wysmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni funkcja góra-dół na ok.20 minut. Wyjmujemy i studzimy temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni.

MASA JOGURTOWA:
  • 950g jogurtu truskawkowego (użyłam z firmy jogobella)
  • 300g cukru pudru
  • 4 jajka wielkość L
  • 3 budynie truskawkowe lub malinowe bez cukru
  • 1 łyżka kaszy manny
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy na podpieczony kruchy spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.65 minut. Kontrolujcie czas pieczenia ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze. Upieczone ciasto powinno mieć sprężysty wierzch i nie może "latać" ani być luźne. U mnie lekko popękał więc wiedziałam,że wyszedł dobry. Ciasto studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.20 minut następnie uchylamy drzwiczki i dalej studzimy.

POZOSTAŁE:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500ml ugotowanej gorącej wody
  • truskawki do dekoracji wierzchu
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do stężenia. Owoce kroimy na małe kawałki i wykładamy na wierzch wystudzonego jogurtowca. Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :)








4 komentarze:

  1. to ja poproszę kawałeczek :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie, tak wiosennie.. Letnio! I do tego truskawki. Od samego patrzenia wyczuwam wakacyjną aurę :)
    Musi być smakowitym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miły komentarz :) a ciacho wyszło przepyszne :)

      Usuń