czwartek, 21 maja 2015

Drożdżówki a'la oreo


Mięciutka drożdżowa bułeczka z chrupiącym ciasteczkiem :)??? Czemu nie...to połączenie okazało się rewelacyjne. Do tego kubek mleka....bomba! Nie ukrywam,ale uwielbiam kombinować.Zakupiłam tańszą wersję ciasteczek oreo i pomyślałam,że fajnie by było je umieścić w drożdżówce....tak o to powstały bułeczki :).

Zapraszam :)

Przepis na 6 sztuk sporych drożdżówek

SKŁADNIKI:
  • 600g mąki pszennej
  • 100g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 40g drożdży
  • 250ml letniego mleka
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • ciasteczka 
Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy wszystkie składniki (oprócz ciasteczek) i zagniatamy jednolite ciasto. Odkładamy do wyrośnięcia na ok.60 minut. Następnie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Robimy kulkę i za pomocą szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy ciasteczko (dookoła ciasteczek posypałam czekoladowe kropelki). Odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut. Wierzch każdej bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.20-22 minuty. Kontrolujcie czas pieczenia. Wierzch ma się ładnie zarumienić a nie spalić.
Po wystudzeniu lukrujemy.

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody lub mleka
Cukier puder ucieramy z wodą lub mlekiem. Jeżeli będzie za gęsty dolejcie wody,jeżeli za rzadki dosypcie cukru pudru.

Smacznego :)







4 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie, poza tym ta kompilacja smaków. Pierwszy raz coś takiego widzę na oczy :)
    Słodkie Abstrakcje, Słodkie Rewolucje.. Najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. słodka abstrakcja z rewolucją w jednym :)

    OdpowiedzUsuń