środa, 27 maja 2015

Domowy Ser Żółty z ziołami


Obiecany ser żółty zawierający zioła i w dodatku w wersji light. Zrobiony w zaciszu domowym i moim zdaniem nie dorównuje tym ze sklepu. Proszę mi nie pisać pod postem po zrobieniu,że jest do niczego itp. bo jak wiadomo ser kupiony w sklepie czy prawdziwy ser z mleczarni jest inaczej robiony i podawany wielu obróbkom. Ja mleczarni w domu nie posiadam i zrobiłam własną fit wersję. Wiele osób teraz jest na jakiś dietach lub po prostu zdrowo się odżywia i szuka zamienników np.sera żółtego.
Dla mnie taki smakołyk jest idealny i na pewno zrobię jeszcze nie raz :)

Zapraszam :)

SKŁADNIKI:
  • 750g sera twarogowego chudego (możecie użyć półtłustego lub tłustego)
  • 750ml mleka 0,5% (możecie użyć z dowolnym oprocentowaniem)
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu (ja pominęłam,ocet po związaniu się z sobą powinien wytworzyć dziury w serze)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki majeranku i oregano (możecie użyć dowolnych ziół lub pominąć)
1.Ser zmielić w maszynce lub rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków:


2.Mleko zagotowujemy w garnku i dodajemy rozgnieciony ser,cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok.7-10 minut. Ser zacznie robić się gumowaty i zacznie oddzielać się serwatka:



3.Ściągamy ser z ognia i odcedzamy na sicie wyłożonym gazą:


4. Następnie w garnku rozpuszczamy masło:


5.Do rozpuszczonego masła wsypujemy ser i sól. Dokładnie łyżką mieszamy żeby się nie przypalało (wszystko robimy na małym ogniu). Następnie dodajemy sodę. Zauważycie jak z sera robi się taka pianka i zacznie pęcznieć w garnku,zacznie się też ciągnąć. Cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy zioła i ocet. Mieszamy i ściągamy z ognia.


6.Miseczkę wykładamy folią i przekładamy naszą masę,można dociskać rękoma. Wstawiamy do lodówki na ok.2h.


7.Wyjmujemy miseczkę z lodówki,wyciągamy ser razem z folią,obracamy na drugą stronę i kroimy w plasterki:


Taki ser można trzymać do miesiąca w lodówce,można także część zamrozić.

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Niesamowite.. Tak niewiele pracy i powstaje ser... Kiedyś muszę spróbować swoich sił i w tym temacie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega! Wypróbuję w domu! +Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super
    . Muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Mam jedno pytanie - ile gram sera wychodzi z podanej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę,że ok.400-500g :) nawet nie zważyłam po zrobieniu więc ciężko jest mi teraz określić dokładną wagę

      Usuń
  5. Jesteś w stanie określić kaloryczność? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie jestem w stanie wyliczyć,ponieważ ser jest odsączany i wyciskany z nadmiaru płynu w którym się gotuje więc i gramatura wszystich składników spada.Ponadto po zrobieniu tego sera nie zważyłam całej masy.Jeżeli zrobię następnym razem to podam kaloryczność :)

      Usuń