sobota, 30 maja 2015

Czekoladowy Snickers


Fenomenalny czekoladowy Snickers...ciasto nie jest suche tylko wilgotne i mocno zbite. Spód stanowią czekoladowe markizy a całość polana jest gęstą polewą czekoladową i do tego solone orzeszki ziemne...mmm,pycha :)

Zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm

SPÓD:
  • 200g markizów z kremem czekoladowym
CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 350g mąki pszennej
  • 200g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 2 spore łyżki nutelli
  • 250ml mleka (użyłam o smaku waniliowym,może być także zwykłe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże snickersy
Batony kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy nutellę oraz mleko. Proszek mieszamy z mąką i wsypujemy do masy jajecznej,wlewamy masło i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy pokrojone snickersy i mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia.Na dnie układamy markizy i wylewamy czekoladową masę. Pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.60 minut do tzw.suchego patyczka. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 200g czekolady gorzkiej
Do garnka wlewamy wodę a nad garnkiem ustawiamy miskę do której wlewamy śmietankę i dodajemy połamaną czekoladę.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wierzch wystudzonego ciasta. Dekorujemy snickersami i orzeszkami ziemnymi solonymi.

POZOSTAŁE:
  • orzeszki ziemne solone
  • 3 snickersy do udekorowania wierzchu
Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz