czwartek, 14 maja 2015

Ciasto drożdżowe z twarożkiem i ananasem


Uwielbiam ciasta drożdżowe...przypominają mi dzieciństwo i wakacje u babci. Babci drożdżówka była zawsze wysoka i pulchniutka.Wystarczyły truskawki,kruszonka...jeszcze ciepłe brało się do ręki i wybiegało na podwórko :). Nigdy tego nie zapomnę
Moja drożdżówka dodatkowo zawiera twarożek i kawałki ananasa ale można użyć innych owoców. Wyszła niesamowita i choć nigdy nie będzie taka jak babci to jest równie pulchna i znakomita :)

Zapraszam :)
Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm

CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 200ml letniego mleka
  • 60g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 jajka
  • 30g świeżych drożdży
Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 10 minut. Pozostałe składniki przekładamy do miski (prócz masła) i wlewamy rozczyn. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Na sam koniec wlewamy masło i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok.60 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką jeszcze raz wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Nakładamy twarożek zostawiając odstępy po 1 cm z każdej strony i zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższej strony. Utworzony wałek zwijamy jak muszlę ślimaka i wkładamy do formy wysmarowanej masłem. Odstawiamy jeszcze na ok.30 minut do podrośnięcia. Wierzch smarujemy mlekiem i osypujemy kruszonką.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.50 minut aż kruszonka ładnie się zezłoci. Kontrolujcie czas pieczenia. 

NADZIENIE TWAROŻKOWE:
  • 250g chudego twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 300g ananasa lub innych owoców
Twaróg ucieramy razem z jogurtem i miodem. Owoce kroimy na małe kawałki i dodajemy do twarożku. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto.

KRUSZONKA:
  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 50g masła
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Rozcieramy palami aż powstanie kruszonka.

Smacznego :)







2 komentarze:

  1. też uwielbiam drożdżowe... a ten przepis muszę spróbować, bo zazwyczaj robię ze śliwkami lub z jagodami :-)

    OdpowiedzUsuń