poniedziałek, 4 maja 2015

Ciasto Drożdżowe z czekoladą i krówkami (bez wyrastania)


Ciasto powstało bardzo szybko więc nie było czasu na odstawianie do wyrośnięcia itp.a jak widać w piekarniku wyrosło wspaniale. Na wierzch ciasta położyłam to co miałam pod ręką a więc czekoladę i cukierki krówki. Posypałam kruszonką i ciasto gotowe. Wyszło rewelacyjne i nie ukrywam ciężko było ugryźć ponieważ było takie wysokie :). Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe :)

Zapraszam :)
Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm

SKŁADNIKI:
  • 600g mąki pszennej
  • 200ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 100ml oleju
  • 30g drożdży świeżych
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w mleku i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie,jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy pokrojone na małe kawałeczki cukierki krówki oraz w kostkę czekoladę. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.45-50 minut. Regulujcie czas pieczenia ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Wierzch kruszonki ma się lekko zarumienić.


KRUSZONKA:
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 50g masła rozpuszczonego
Cukier mieszamy z mąką i zalewamy rozpuszczonym masłem. Mieszamy dokładnie do uzyskania kruszonki.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • cukierki krówki
  • 100g gorzkiej czekolady
Smacznego :)





1 komentarz:

  1. uwielbiam ciasta drożdżowe,ale wyrabianie,,,już nie koniecznie ,pycchha!

    OdpowiedzUsuń