piątek, 17 kwietnia 2015

Sypana Szarlotka (bezglutenowa)


Dostałam wiele wiadomości z prośbą o jakieś ciasto bezglutenowe więc spełniam życzenie...szarlotka sypana. Zapewne większość ją kojarzy w tradycyjnej wersji z użyciem mąki pszennej. Ja postanowiłam się pobawić i użyłam mąki kukurydzianej i migdałowej. Cukier zastąpiłam daktylami więc można by było rzec,że ciasto jest trochę odchudzone :). Jedynie wierzch został przypudrowany.Szarlotka wyszła rewelacyjna,ciasto kruche a mus jabłkowy wilgotny i słodziutki.

Zapraszam :)

Piekłam w formie o średnicy 20cm

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 150g mąki migdałowej (można użyć zmielonych na pył migdałów)
  • 300g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 150g daktyli suszonych
  • 150ml wrzącej wody
MUS JABŁKOWY:
  • 1kg jabłek słodkich
  • 1 łyżeczka miodu
  • cynamon
DODATKOWO:
  • 100g twardego masła
CIASTO:Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 30 minut aby zmiękły.Następnie przelewamy wodę z daktylami do blendera i miksujemy. Mąki łączymy ze sobą razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy krem z daktyli. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka ścieramy na dużych oczkach dodajemy cynamon i miód.Mieszamy.Soku z jabłek nie odlewamy. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy 1/3 suchych składników,następnie połowę potarkowanych jabłek i ponownie suche składniki i tak do wyczerpania składników. Na sam wierzchu ma być warstwa ciasta na którą ścieramy masło.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.60 minut. Po 15 minutach pieczenia kiedy masło się roztopiło przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową i ściągnęłam 15 minut przed końcem pieczenia.

*szarlotkę można zrobić  w tradycyjnej wersji z użyciem mąki pszennej i 200g cukru

Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Czy można zastąpić mąkę migdałową inną mąką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać inną bezglutenową lub zwiększyć ilość kukurydzianej (jeżeli to ma być ciasto bezglutenowe)

      Usuń