wtorek, 14 kwietnia 2015

Sernik z kakaową bezą i czekoladą


Sernik,który skradł moje serce.Nie spodziewałam się,że wyjdzie taki dobry...istny obłęd!Sernik nie jest zbyt ciężki ani też za słodki. Czasami warto kombinować w kuchni,żeby wyszło takie cudo.Ja jestem wprost zachwycona. Do sernika użyłam dobrej jakości czekolady bo zawierała min.90% kakao więc smak jest na prawdę wyczuwalny.

Polecam i zapraszam :)

Piekłam w tortownicy o średnicy 24cm

KAKAOWY SPÓD:
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 200g cukru
  • 150g masła twardego
  • 1 jajko
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wykładamy na wysmarowaną formę masłem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.20 minut. Wyjmujemy i studzimy ale piekarnika nie wyłączamy.

MASA SEROWA: 
  • 1kg sera trzykrotnie zmielonego (może być także z wiaderka)
  • 250g serka homogenizowanego śmietankowego
  • 4 żółtka
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • 150g gorzkiej czekolady pokrojoną w drobną kostkę
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki poza czekoladą łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na sam koniec wsypujemy czekoladę i mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut.Po tym czasie wyjmujemy sernik i wykładamy bezę. Ponownie wsadzamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok.12 minut.Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez 15 minut a następnie otwieramy piekarnik.

KAKAOWA BEZA:
  • 4 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno razem z solą. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz kakao. Wszystko dokładnie ubijamyWykładamy na upieczony sernik.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietanki
  • 20g masa
Śmietankę podgrzewamy razem z masłem ale nie gotujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Czekoladę odstawiamy aby delikatnie stężała i olewamy wystudzony sernik. Wierzch posypujemy posiekaną czekoladą.
Sernik wkładamy na całą noc do lodówki.

Smacznego:)




3 komentarze:

  1. Sernik z kakaową bezą...? Że też wcześniej na to nie wpadłam! Będę musiała taki upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam eksperymentować i tworzyć coś własnego :) ten sernik jest tego dowodem :)

    OdpowiedzUsuń