środa, 8 kwietnia 2015

Sernik Wiejski z białą czekoladą


Sernik wiejski..dlaczego wiejski? Dlatego,że powstał z serka wiejskiego tzw.cottage cheese oraz kostek twarogowych. Sernik jest całkiem inny niż zrobiony z sera wiaderkowego. Jest zbity a w smaku jest niesamowita różnica.Ponadto masa sernikowa została wzbogacona o białą czekoladę. Wierzch sernika pokryłam warstwą dżemu truskawkowego i posypałam wiórkami kokosowymi.
Ciasto zostało zrobione na kruchym spodzie i robi się go naprawdę bardzo szybko.

Zapraszam :)

Ciasto piekłam w formie kwadratowej o wymiarach 25 cm x 25 cm

KRUCHY SPÓD:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła z lodówki,twardego
  • 50g cukru
  • 1 jajko
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Formę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.15 minut.Następnie wyciągamy i studzimy.

MASA SEROWA:
  • 500g serka wiejskiego
  • 400g sera białego twarogowego w kostce (użyłam półtłustego)
  • 3 jajka wielkość L
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g cukru pudru
  • 100g białej czekolady
  • 50ml śmietanki
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżka masła
Masło podgrzewamy razem ze śmietanką.Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe składniki łączymy ze sobą za pomocą mikser lub łyżką i na sam koniec wlewamy czekoladę. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.60 minut aż wierzch sernika będzie sprężysty i ładnie się zetnie.
Studzimy w zamkniętym piekarniku przez ok.15 minut a następnie wyjmujemy.

WIERZCH:
  • 250g dżemu truskawkowego
  • wiórki kokosowe
Na wystudzony sernik rozprowadzamy warstwę dżemu i posypujemy wiórkami. Wkładamy do lodówki,najlepiej na całą noc.

*serka wiejskiego oraz twarogu nie mieliłam dzięki temu sernik jest bardziej wyrazisty i moim zdaniem smaczniejszy :)








7 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie. Na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo pyszny,różnica ogromna porównując do sernika zrobionego z wiaderka :)

      Usuń
  2. Takie pyszności pokazywać zaraz po Świętach... ehh okrutna jesteś ;o)

    Ale przepis i tak zapisuję :o)

    OdpowiedzUsuń
  3. no widzisz :) tak to jest mieć urodziny zaraz po Świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny sernik! Biel i czerwień zawsze cudnie się komponują :)
    Biała czekolada nie jest niestety moją ulubioną, mimo to i tak bym się skusiła! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można pominąć czekoladę poza tym jest mało wyczuwalna w serniku :)

      Usuń
  5. Wygląda cudownie, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń