poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Rolada Kajmakowa ze słonecznikiem


Przepyszna rolada biszkoptowa z kremem kajmakowym i słonecznikiem. Coś dla łasuchów :). Rolada jest przepyszna,słodka a słonecznik jest fajnym dodatkiem do całości. Ciasto upiekłam dla męża na urodziny i rozeszło się bardzo szybko :)

Zapraszam :)
BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 135g mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z solą i cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ocet. Wszystko ucieramy do połączenia się składników. Na sam koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Dużą blachę,która jest w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.10-12 minut. Wyjmujemy ciasto i na ściereczkę obsypaną cukrem przekładamy ciasto obracając papierem do góry. Ściągamy papier i zwijamy biszkopt od krótkiego boku razem ze ściereczką. Zostawiamy do wystudzenia.

KREM KAJMAKOWY:
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 460g masy krówkowej
  • 100g słonecznika
2 łyżki masy krówkowej odkładamy i posłuży nam do dekoracji wierzchu. Masło ucieramy razem z kajmakiem i na sam koniec dodajemy słonecznik. Mieszamy łyżką. Odwijamy nasz biszkopt i nakładamy większą część do środka zostawiając odstępy z każdej strony po 1cm i zwijamy biszkopt zaczynając od krótkiego boku. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią kremu. Odłożony kajmak przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. 
Wsadzamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Ale mi smaka zrobiłaś :o) Pięknie i pysznie wygląda rolada :o)

    OdpowiedzUsuń