piątek, 3 kwietnia 2015

Puszysta Babka Cytrynowa


Puszysta babka cytrynowa wykonana specjalnie na zamówienie.Wybaczcie,że nie ma zdjęcia kawałka babki ale nie mogłam sobie odkroić kawałka. Jak tylko dostanę zdjęcie od klientki to od razu je umieszczę. Na chwilę obecną musicie mi uwierzyć na słowo,że babka jest przepyszna :).

Zapraszam :)

Piekłam w formie z kominem o średnicy 23 cm

SKŁADNIKI:
  • 150ml oleju
  • 200ml kefiru
  • 400g mąki pszennej
  • 4 jajka wielkość L
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 250g cukru
  • szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno razem z solą. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz dodajemy żółtka. Następnie wlewamy olej oraz kefir. Dokładnie ucieramy. Na sam koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą oraz sokiem z cytryny. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką. Formę smarujemy masłem i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.50-60 min do tzw.suchego patyczka.

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder ucieramy razem z wodą do uzyskania pożądanej konsystencji.

Smacznego :)



Zdjęcie przesłane przez Klientkę :)

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis :o) A babka wygląda przepysznie :o)

    OdpowiedzUsuń