czwartek, 16 kwietnia 2015

Muffinki Raffaello


Muffinki,które podbiły serca wszystkich gości na Święta Wielkanocne. Wyszły wprost przepyszne. Ciasto mokre w środku,z ukrytą pralinką w środku. Wierzch zdobi smaczny krem i wiórki kokosowe. Nie za słodkie a na jednej się nie kończy :)

Zapraszam :)

Składniki na 14 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 200g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 100ml oleju
  • 200ml maślanki
  • 200g mleka w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g mąki
  • pralinki raffaello
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno razem z solą i cukrami. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Wlewamy olej i maślankę cały czas ucierając. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i do każdej papilotki dajemy nie całą łyżkę ciasta i wkładamy pralinkę. Pralinkę znowu przykrywamy warstwą ciasta. Papilotki powinny być wypełnione do 3/4 wysokości. Ciasto mocno wyrasta więc nie wypełniajcie papilotek do końca. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 sopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.20-25 minut do tzw.suchego patczka. Wyjmujemy i studzimy.

KREM MAŚLANY:
  • 250g miękkiego masła
  • 120g serka homogenizowanego waniliowego
  • 350g cukru pudru
  • mleko (opcjonalnie)
Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i serkiem.Jeżeli zajdzie taka potrzeba do dajcie 2-3 łyżki mleka żeby masa miała zwartą konsystencję. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy krem.Posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy dodatkowo pralinką. Można także ozdobić migdałami.

Smacznego :)






3 komentarze:

  1. super! i jakie fajne papilotki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie! Na jednej się nie kończy, bo są tak urocze, że sztuką jest się im oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń