piątek, 3 kwietnia 2015

Mazurek malinowy z maślanym kremem


Mój pierwszy w życiu mazurek. Nie będę się dużo rozpisywała bo robota czeka na mnie w kuchni i końca nie widzę. Mazurek został przełożony dżemem malinowym a wierzch udekorowałam maślanym kremem. Prosto i szybko :)

Zapraszam :)

Ciasto piekłam w blaszce o wymiarze ok.25 cmx 35 cm

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła zimnego
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto. Odcinamy 1/3 a pozostałą część wykładamy na blaszce wysmarowaną masłem. Pozostałą część dzielimy na 4 części i robimy wałeczki. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i przyklejamy nasze wałeczki delikatnie dociskając. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.20-25 minut aż wierzch ładnie się zarumieni.Wykładamy i studzimy

MAŚLANY KREM:
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 300g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
Masło ucieramy razem z cukrem pudrem,dodajemy mleko i jeszcze raz miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 250g dżemu malinowego
  • wiórki kokosowe
  • kolorowe kamyczki
  • lukier
Na wystudzone ciasto wykładamy dżem a na dżem krem maślany. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i kolorowymi kamyczkami. Brzegi ciasta możemy polukrować.

Smacznego :)




1 komentarz: