wtorek, 7 kwietnia 2015

Makowiec z nutellą na biszkoptach


Witajcie po Świętach :).Zapewne wielu z Was już nie może patrzeć na słodkie ale za jakiś czas to minie i znowu zabierzecie się za wypieki. Chciałabym Wam zaprezentować ciasto,które pojawiło się u mnie na stole...makowiec zrobiony na biszkoptach z dodatkiem nutelli. Smak obłędny...makowiec wyszedł mokry nie suchy dzięki czemu znikał w oka mgnieniu.

Zapraszam :)

Składniki na tortownicę o wymiarach 20cm

SPÓD:
  • ok.100g pokruszonych biszkoptów (użyłam tyle aby biszkopty zakryły dno tortownicy)
MASA MAKOWA:
  • 400g maku mielonego
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 150ml mleka
  • 100g rodzynek
  • 50g orzechów włoskich
  • 100g wiórek kokosowych
  • aromat migdałowy
  • 50g masła
Mak zalewamy mlekiem dodajemy masło,nutellę,"rozbełtane" jajka oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok.7-8 minut na małym ogniu aż masło się rozpuści. Ściągamy z ognia wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy.
Na pokruszony spód biszkoptów przekładamy masę makową. Pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.60 minut.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 150g czekolady gorzkiej
Śmietankę zagotowujemy razem z masłem. Czekoladę rozdrabniamy na małe kawałki. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na chwilę aby polewa zgęstniała. Gotową polewą,polewamy wystudzone ciasto.
Ozdabiamy wiśniami kandyzowanymi.

Smacznego :)






3 komentarze: