czwartek, 2 kwietnia 2015

Makowe Serniczki


Przepyszne makowe serniczki w sam raz na święta ale nie tylko. Po co piec sernika i makowca skoro można mieć wszystko w jednym :). Serniczki są zrobione na biszkoptach a wierzch udekorowałam bitą śmietaną. Całość współgra ze sobą idealnie :)

Zapraszam :)
Przepis na 16 sztuk

SKŁADNIKI:
  • ciastka okrągłe biszkopty (użyłam bonitki z biedronki)
  • 500g sera trzykrotnie zmielonego
  • 150g rodzynek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki maku zmielonego
Wszystkie składniki prócz biszkoptów,rodzynek i maku łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na sam koniec wsypujemy rodzynki i mak i dokładnie mieszamy.
Na dno każdej papilotki wkładamy biszkopta i zalewamy masą. Pieczemy w 170 stopniach funkcja góra-dół przez ok.30 minut.

KREM ŚMIETANOWY:
  • 300g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 120g serka homogenizowanego śmietankowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki wody
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek i jeszcze raz ubijamy.Żeltynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy i jeszcze ciepłą wlewamy do kremu. Wszystko dokładnie ubijamy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na wierzch babeczki. Posypujemy kolorową posypką.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie :) To świetny pomysł na świąteczny stół !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń