piątek, 24 kwietnia 2015

Kokosowy Puch (bez pieczenia)


...coś absolutnie wspaniałego!!!! Nie żartuję,to ciasto jest wspaniałe i w dodatku bez użycia piekarnika. Dół smakuje jak blok czekoladowy a kokosowy puch z dodatkiem białej czekolady jest tak orzeźwiający,że smakiem przypomina lody waniliowe. Idealny na majówkę na święta czy inne okazje. Musicie spróbować. Warto przed podaniem wyjąć ciasto na godzinę przed z lodówki wtedy dół ciasta będzie lepiej się kroił.

Zapraszam :)

Składniki na tortownicę o średnicy 24cm

CIASTECZKOWY SPÓD:
  • 200g herbatników maślanych
  • 150g słonych krakersów
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 50g wiórek kokosowych
  • aromat waniliowy
Masło rozpuszczamy razem z czekoladą. Ciastka drobno kruszymy. Możemy użyć miksera,wałka do ciasta itp.ważen jest aby ciastka nie były zmielone na pył. Pokruszone ciastka,aromat i wiórki zalewamy rozpuszczonym masłem z czekoladą i mieszamy. Gotową mieszanką wykładamy spód tortownicy i dokładnie dociskamy.

KREM CZEKOLADOWO-KOKOSOWY:
  • 300g białej czekolady
  • 650ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100g wiórek kokosowych
  •  3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości zimnej wody (tak aby wod przykryła delikatnie żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę oraz 100ml śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Na gaz wstawiamy garnek z wodą a na garnku umieszczamy miskę.Pod wpływem gotującej się wody miska będzie się nagrzewać i w ten sposób czekolada się rozpuści. Czekoladę cały czas mieszamy. Kiedy czekolada już się rozpuści dodajemy napęczniałą żelatynę i jeszcze raz dokładnie mieszamy aby żelatyna się rozpuściła. Ściągamy miskę i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą śmietanę dokładnie ubijamy razem z cukrem pudrem. Pamiętajcie aby śmietana była dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania dodajemy ostygniętą czekoladę i jeszcze raz dokładnie ubijamy.Na sam koniec wsypujemy 50g wiórek i mieszamy. Gotowy krem przekładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami i układamy truskawki.

Smacznego :)








16 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale:) koniecznie muszę wypróbować. Kokos i czekolada to musi być cudowne połączenie. I w dodatku bez pieczenia.

    Już wiem jakie ciasto robię na majówkę :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie twój placek juz siedzi u mnie w lodowce i wiem ze będzie przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie twój placek juz siedzi u mnie w lodowce i wiem że będzie przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie próbowaliśmy jest mega przepyszny lekki w smaku polecam na majówkę jak znalazł pycha szybko się robi i nie drogi polecam !;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest mega przepyszne lekkie pychota polecam !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy wiórki można dodać do śmietanki i czekolady?

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobilam go i góra byla pyszna ale dół sie rozsypywa...czy ty tez tak miałaś??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie,nie miałam tak dół był twardy i zbity z resztą widać na zdjęciu.Osoby,które robiły już to ciasto także miały zbity dół więc dałaś czegoś za mało lub czegoś za dużo

      Usuń
  8. Żelatyna w letniej wodzie ma być rozpuszczona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,w zimnej wodzie rozpuszczamy żelatynę

      Usuń
  9. w przepisie do kremu nie ma kiedy wsypujemy kokos (domyślam się, że na sam koniec) jak już wymieszamy śmietanę z czekoladą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za czujność,poprawione :) połowę wiórek dodajemy do masy a resztą posypujemy wierzch ciasta :)

      Usuń
  10. Proszę o malutką podpowiedź jakiej firmy kupić śmietankę ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osobiście kupuję śmietankę z firmy piątnica 36% :) póki co się nie zawiodłam :)

      Usuń