piątek, 10 kwietnia 2015

Gruszkowiec


Gruszkowiec to ciasto,które powstało w trybie ekspresowym. Wrzuciłam coś do miski,zagotowałam budyń i ciasto gotowe. Mąż siedział z telefonem w dłoni i zapisywał składniki :) tak właśnie powstają moje ciasta. Jak się uda to wrzucam na blog a jak nie to robię kolejne podejścia.
Ciasto zostało zrobione na kruchym spodzie,przełożone budyniem z gruszkami,pianą ubitą z białek i startą częścią ciasta kruchego. Smak rewelacyjny :)

Zapraszam :)

Składniki na blachę o wymiarach 21 cm x 29 cm

CIASTO KRUCHE:
  • 150g masła twardego
  • 300g mąki
  • 200g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formę smarujemy masłem i wykładamy większą część na blachę.Pozostałą część chowamy do zamrażarki. Podpiekamy w piekarniku przez ok.15 minut w temperaturze 200 stopni funkcja góra-dół. Wyjmujemy i studzimy.

MASA BUDYNIOWA:
  • 850g gruszek + 4 łyżki cukru
  • 650ml soku o smaku banan-kiwi-jabłko
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę mieszamy z cukrem i odstawiamy. 500ml soku zagotowujemy razem z cukrem w pozostałej części rozpuszczamy budynie i następnie wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Gorący budyń wylewamy na podpieczony kruchy spód i układamy pokrojone gruszki.Z białek ubijamy pianę i wykładamy na gruszki. Wyjmujemy pozostałą część ciasta z zamrażalnika i na tarce tarkujemy. Posypujemy wierzch. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.45-50 minut aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

PIANA Z BIAŁEK:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
Białka ubijamy na sztywno razem z solą i cukrem.

Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Improwizacja na całego, też tak lubię:) Ciasto bardzo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. SUPER,ORYGINALNE CIACHO;) AROMATYCZNE I NA PEWNO SMAKOWITE;) JA ZAPRASZAM NA ''CIASTO CZEKOLADOWA ZEFIRYNA'' POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/czekoladowa-zefiryna-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :o) a przepis sobie zapisuję :o)

    OdpowiedzUsuń