środa, 15 kwietnia 2015

Fit ciasteczka owsiane z jablkiem


Bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasteczka owsiane z dodatkiem jabłka. Do ciasteczek możecie dodać także ulubione bakalie np.rodzynki czy orzechy. Wtedy będą trochę słodsze. Ciasteczka będą także odpowiednie na drugie śniadanie dla dziecka w szkole.

Polecam :)

Z podanych składników wychodzi od 8-10 sztuk w zależności od grubości ciasteczka

SKŁADNIKI:
  • 220g jabłek słodkich (waga po obraniu ze skórki,wychodzą 2 średnie jabłka)
  • 3 łyżki miodu
  • 75g płatków owsianych
  • 70g mąki owsianej (jeżeli nie macie mąki możecie zmielić płatki owsiane)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • ulubione bakalie (ja pominęłam)
Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach,dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Z ciasta tworzymy kulki w dłoni i delikatnie spłaszczamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Ja formowałam ciastka w metalowych obręczach dlatego wyszły takie równe. Pieczemy w 160 stopniach funkcja góra-dół przez ok.20-25 minut.
Jabłka bardzo dobrze sklejają ciasto więc nie użyłam jajka. Jeżeli ktoś ma taką potrzebę to można dodać 1 jajko.Im cieńsze ciasteczka tym wyjdą bardziej twarde.Ponadto jabłka puszczają soki więc jeżeli zrobicie grubsze wyjdą Wam wilgotne i miekkie.
Błagam nie piszcie,że ciasto przykleja sie do blachy czy papieru bo to nie jest ciasto kruche tylko płatki owsiane :)

Smacznego :)





10 komentarzy:

  1. Coś dla mnie! Oby więcej fit przepisów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i małymi krokami będę wprowadzała więcej "fit" przepisów :)

      Usuń
  2. takie ciasteczka zawsze robię, jak nie chce mi się kombinować- są zdrowe i smaczne, a przede wszystkim proste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami :o) to coś dla mnie :o)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis. Proste, smaczne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ciasteczka,idealne na przekąskę w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłem ciasteczka ale wyszły gumowate, na co muszę zwrócić uwagę następnym razem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli wyszły gumowate to albo za duże były te ciasteczka (tzn.dużo ciasta na jedno ciastko) albo za krtótki czas pieczenia :)

      Usuń
  7. Właśnie zajadam ciasteczka z Twojego przepisu. Są pyszne! Dałam 1 łyżkę miodu i troszkę rodzynek i orzechów. Mniam! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń