czwartek, 9 kwietnia 2015

Drożdżówka z kremem czekoladowo-bananowym


Cudowna z drożdżówka z kremem czekoladowo-bananowym,kruszonką i dużą ilością lukru. Kto by się oparł takiej pokusie :)? Nadzienie jest niesamowite,ponadto sprawia,że ciasto nie jest suche w środku. Banan z czekoladą idealnie się komponuje...do tego kakao czy mleko i śniadanie gotowe :)

Zapraszam :)

Piekłam w keksówce o wymiarze 29 cm x 8 cm (mierzona u podstawy)

CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 450g mąki pszennej
  • 30g drożdży świeżych
  • 150ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek cukru
  • 100ml oleju
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w mleku i odstawiamy na ok.10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie przekładamy na blat oprószony mąką i ponownie zagniatamy,rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok.45 cm na 25 cm. Nakładamy nadzienie zachowując odstęp z każdej strony po ok.1,5cm. Zwijamy jak roladę a końce wkładamy pod spód ciasta. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na ok.30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie smarujemy wierzch ciasta mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.45-50 minut aż wierzch kruszonki ładnie się zarumieni.
Pamiętajcie każdy piekarnik inaczej piecze więc sprawdzajcie ciasto żeby Wam się nie spaliło.
Wyjmujemy i studzimy,lukrujemy.

NADZIENIE CZEKOLADOWO-BANANOWE:
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki nutelli
Banany miksujemy za pomocą miksera lub rozgniatamy widelcem do uzyskania konsystencji papki. Łączymy z nutellą. Przygotowanym kremem smarujemy ciasto.

KRUSZONKA:
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50g masła zimnego
Składniki rozcieramy dokładnie palcami do uzyskania kruszonki.Posypujemy wierzch ciasta.

LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder ucieramy razem z sokiem z cytryny i wodą. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta dodajcie wody, jeżeli za rzadka dosypcie cukru pudru.

Smacznego :)




2 komentarze: