sobota, 18 kwietnia 2015

Domowe masło kokosowe


Ostatnio szaleje ze zdrowymi smarowidłami i tym razem przedstawiam Wam masło kokosowe,które idealnie nadaje się na kanapkę,do naleśników czy innych dodatków. Ponadto kokos ma wiele właściwości mi.in.wzmacnia układ odpornościowy,pomaga przy grypie,zapaleniu wątroby.Jest niezbędny w dietach odchudzających,normalizuje poziom cukru we krwi. Zawiera dużo błonnika.

Zapraszam :)
Z podanych składników wyszedł mi spory słoiczek widoczny na zdjęciu.

SKŁADNIKI:
  • 200g wiórek kokosowych
  • 50ml mleka
  • 2 łyżki miodu (można dodać więcej)
Wiórki wsypujemy do blendera i miksujemy.Warto robić przerwę w miksowaniu żeby nie spalić blendera i w tym czasie ściągać wiórki z boków naczynia. Po 10-15 minutach masa zacznie gęstnieć wtedy dolewamy mleko i dodajemy miód. Miksujemy.
Gotowy krem przekładamy do słoiczka. Jeżeli będziecie przechowywać w lodówce krem będzie twardy i za każdym razem kiedy będziecie chcieli go użyć będziecie musieli wcześniej wyjąć słoik.

Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Pomysł świetny ! Chyba mam jeszcze trochę wiórków kokosowych, dzisiaj zrobię takie masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla osób które są na diecie i ćwiczą to smarowidło to super sprawa .Ląduje w ulubionych -dzięki wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że przepis przypadł do gustu :)

      Usuń