czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasto FIT bananowo-daktylowe (bezglutenowe,bez jajek,bez cukru)


Co raz więcej otrzymuje wiadomości typu "bardzo proszę o jakiś przepis na FIT ciasto...". Musiałam trochę pomyśleć nad całością i znowu albo wyjdzie albo nie. Teraz mogę rzec,iż ciasto wyszło rewelacyjne!!! Nie spodziewałam się,że z takimi składnikami może wyjść coś tak niesamowitego. Ciasto smakuje trochę jak piekarnik z tym że jest bardzo wilgotne i mięciutkie jak babka.

Polecam :)
Piekłam w średniej wielkości keksówce

SKŁADNIKI:
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 250g mąki jaglanej (jeżeli nie macie wystarczy zmielić kaszę jaglaną w młynku)
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 4 łyżki masła daktylowego (przepis na masło TUTAJ )-można zastąpić miodem lub zmiksować 150g daktyli na krem (wcześniej należy zamoczyć daktyle w 50ml ciepłego mleka i odstawić na 2h a następnie zmiksować razem z tym mlekiem)
  • 500ml jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżeczka sody
Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i dodajemy rozdrobnione banany. Dosładzajcie wg swojego gustu. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.60minut do tzw.suchego patyczka.Uwaga ciasto mocno wyrasta.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100ml wody
  • 100g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w wodzie,ciągle mieszamy aby czekolada się nie przypaliła. Polewamy wystudzone ciasto i posypujemy orzechami.

*do ciasta możecie dodać rodzynku lub żurawinę

Smacznego :)






8 komentarzy: