środa, 1 kwietnia 2015

Biszkoptowa Babka (bezglutenowa)


Coś dla osób z nietolerancją glutenu ale nie tylko. Wystarczy mąkę zamienić na pszenną i babka będzie dla każdego :). Jest niezwykle mięciutka,puchata i pyszna. Można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Zapraszam :)

Średnica formy ok.23 cm

SKŁADNIKI:
  • 5 jajek wielkość L
  • 200g mąki kukurydzianej *
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego **
  • 100g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy razem z solą. Pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej cały czas miksując. Mąki razem z proszkiem mieszamy w osobnym naczyniu i wsypujemy do masy jajecznej. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką. Formę smarujemy masłem i wlewamy ciasto (piekłam w formie sylikonowej więc pominęłam etap smarowania masłem). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.30-35 minut do tzw.suchego patyczka.
Po wystudzeniu udekorować babkę cukrem pudrem lub polać lukrem.

*mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką pszenną wtedy już nie będzie to babka bezglutenowa
** jeżeli będziecie robić babkę z mąką pszenną wystarczy zwykły proszek do pieczenia

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :o) Taka żółciutka i wiosenna :o) iście świąteczna :o)

    OdpowiedzUsuń