piątek, 3 kwietnia 2015

Babka makowo-kajmakowa z chrupkami cheerios


Kolejna propozycja to babka makowa z dodatkiem masy kajmakowej. Całość udekorowana polewą kajmakową,lukrem i chrupkami cheerios. Cheerios polane lukrem zrobiły się bardzo mięciutkie. Cała babka nie jest sucha a za sprawą kajmaku jest delikatnie "mokra". Polecam jeżeli ktoś lubi takie połączenia :). Chrupki można pominąć i ozdobić tylko lukrem,cukrem pudrem lub kajmakiem :).

Polecam :)
Piekłam w formie silikonowej z kominem o średnicy ok.23 cm

SKŁADNIKI:
  • 150ml oleju
  • 200ml kefiru
  • 3 jajka wielkość M
  • 150g cukru
  • 400g mąki
  • 3 łyżki maku mielonego
  • 500g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki prócz masy kajmakowej łączymy ze sobą. Formę do babki smarujemy masłem (silikonowej nie trzeba smarować) i przekładamy połowę masy makowej. Na masę makową za pomocą łyżki kładziemy kajmak (pół puszki) i ponownie przykrywamy masą makową.
Pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.50-60 minut do tzw.suchego patyczka.

POLEWA:
  • pozostała puszka masy kajmakowej 250g
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • chrupki cheerios
Do garnuszka wlewamy 2 łyżki wody oraz dodajemy masę kajmakową. Podgrzewamy do momentu aż kajmak nabierze płynnej konsystencji. Wierzch upieczonej babki polewamy kajmakiem i posypujemy cheerios.
Cukier puder ucieramy z ciepłą wodą i lukrem polewamy chrupki cheerios.

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Świetne połącznie miękkości i chrupkości :o) Musi być pyszna :o)

    OdpowiedzUsuń