wtorek, 17 marca 2015

Szarlotka z kremem i musem czekoladowym BEZ PIECZENIA


Przedstawiam Wam coś naprawdę pysznego i w dodatku bez pieczenia. Może u kogoś zagości na świątecznym stole. Szarlotka z masą budyniową o smaku banana przykryta musem czekoladowym.Warstwy ciasta zostały rozdzielone herbatnikami maślanymi i kakaowymi.

P.S.Jeżeli  na fb piszę,że przepis umieszczę jutro to znaczy,że jestem poza domem bez dostępu do laptopa na którym mam zgrane zdjęcia ciasta a na telefonie tylko jedno lub dwa. Ponadto żyjemy w takich czasach,że większość telefonów ma już wgranego fb i można swobodnie przeglądać swoją stronę i odpowiadać na komentarze. Wybaczcie ale nie siedzę 24h przed laptopem a pisanie przepisu np.na telefonie w przychodni,na zakupach czy sklepie byłoby trochę nie na miejscu i ciężkie  :(

Zapraszam na ciacho :)
Ciasto robiłam w blaszce o wymiarach 21 cm x 29 cm


WARSTWY HERBATNIKOWE:
  • będą Wam potrzebne ok.dwóch opakowań herbatników jasnych maślanych (użyłam z biedronki bonitki)
  • herbatniki kakaowe (użyłam petit beurre 200g)
MUS JABŁKOWY:
  • ok.1kg słodkich jabłek (u mnie 5 sztuk średniej wielkości jabłek)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 16g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki likieru advokat (można pominąć)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 galaretka pomarańczowa
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę wsypujemy cukry i dodajemy wodę. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka delikatnie będą się rozpadać i puszczą sok. Na sam koniec dodajemy likier,cynamon i galaretkę w proszku. Mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i delikatnego stężenia musu.

KREM BUDYNIOWY:
  • 2 budynie w proszku o smaku banana bez cukru (może być śmietankowy lub waniliowy)
  • 5 łyżek cukru
  • 500ml mleka
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
Budynie mieszamy w 200ml mleka pozostałą część gotujemy razem z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy i dodajemy wystudzony budyń.  Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

MUS CZEKOLADOWY:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 400g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • woda
100g śmietanki gotujemy,czekoladę łamiemy na kosteczki. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego sosu. Odkładamy do wystudzenia i stężenia (najlepiej przygotować sobie sos dzień wcześniej i włożyć do lodówki). Pozostałą część śmietanki ubijamy,żelatynę zalewamy wodę,mieszamy (zalewamy tak aby woda przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia.Do ubitej śmietanki dodajemy sos czekoladowy i jeszcze raz miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu i jeszcze ciepłą przelewamy do musu (najlepiej jest dodać łyżkę bitej śmietany do ciepłej żelatyny żeby ją zahartować i dopiero wlać do całości). Wszystko jeszcze raz ubijamy. Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie sosu czekoladowego możecie dodać łyżkę gorzkiego kakao i cukier puder do smaku.

Przełożenie: Dno blachy wykładamy maślanymi herbatnikami->na herbatniki wykładamy mus jabłkowy->przykrywamy warstwą kakaowych herbatników->wykładamy krem budyniowy->warstwa maślanych herbatników->wierzch mus czekoladowy

*mus jabłkowy,krem budyniowy oraz mus czekoladowy dosładzajcie wg własnego uznania :).Jeżeli robicie w większej blaszce zwiększcie chociaż o 1/4 ilość składników

Wkładamy na całą noc do lodówki

Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ciacho :o) Zapisuje sobie przepis... na niedzielę zrobię :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję,że będzie Ci smakował :)

      Usuń
  2. Cudownie wygląda :) Wyjątkowo oryginalna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś będę robiła ! Zapowiada się pysznie *-*

    OdpowiedzUsuń