sobota, 7 marca 2015

Sernik truskawkowy z czekoladą


Zapowiedź tego co miało się pojawić...niesamowity truskawkowy sernik z ganache czekoladowym. Samo słowo "ganache" to francuska nazwa aksamitnej mieszanki śmietany i czekolady. Podgrzaną śmietanę wraz z masłem zalewa się rozdrobnioną czekoladę i miesza się do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Mieszanka znakomicie rozprowadza się na cieście jest błyszcząca i szybko zastyga. Wracając do sernika jest bardzo kremowy i delikatny upieczony na kruchym cieście.Rodzina była pod wrażeniem i wszyscy powiedzieli,że smakuje jak lody truskawkowo-śmietankowe :)
Ponadto moim zamiarem było uzyskanie czarnego dołu więc podczas zagniatania ciasta dodałam szczyptę czarnego barwnika i efekt był świetny,niczym spód od ciasteczek oreo jednak podczas pieczenia barwnik się odbarwił i efekt już nie był taki dobry :/. Teraz wiem,że prócz kakao nic więcej do ciasta nie będę dodawała. Sernik możecie upiec na białym kruchym spodzie lub na kakaowym...nie kombinujcie tak jak ja :).

Zapraszam :)
Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm

KRUCHY SPÓD:
  • 150g mąki pszennej
  • 70g masła twardego
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Z powyższych składników zagniatamy ciasto. Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Spód podpiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.15 minut. Wyjmujemy i studzimy ale nie wyłączamy piekarnika.

MASA SEROWA:
  • 800g serka o smaku truskawkowym (użyłam z biedronki vitello 2xpo 400g)
  • 2 jajka
  • 100g gęstego jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną)
  • 200g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.60 minut aż wierzch ładnie się zetnie. Studzimy przez 15 minut w zamkniętym piekarniku następnie lekko uchylamy.

*wszystkie składniki na ser powinny być w temperaturze pokojowej

GANACHE CZEKOLADOWE:
  • 280g czekolady deserowej
  • 150ml śmietanki 30%
  • 30g masła
Śmietankę podgrzewamy i dodajemy masło. Podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Czekoladę łamiemy na małe kawałki lub tarkujemy. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej,jednolitej konsystencji. Gotowym ganache polewamy sernik i dekorujemy wierzch truskawkami.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Piękny Ci wyszedł, jestem pewna, że smakował bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak...wszyscy mówili,że przypomina w smaku lody śmietankowo-truskawkowe :)

      Usuń